Digitala terapidjur
Robotdjur som sällskapsdjur
Djuren är designade för att skapa trygghet, sällskap och glädje för äldre och nära och kära. De är interaktiva, lätta att sköta och kombineras med teknik för bästa möjliga upplevelse. Forskning visar en tydlig positiv effekt, välfärdsteknik och verksamhetsutveckling när det är som bäst.
Robotdjuren sprider glädje
Vi har både robotkatter, robothundar och fåglar och vi låter dessa komma till nya hem.
Det är många privatpersoner som köper till sig själva och till sina anhöriga.
Vi har sen många kommuner som köper till äldreboenden, LSS boenden och OOF verksamheter där de köper in djur för att sprida nytta och glädje.
Exempel fördelar
- Minskad ensamhet och ökat välbefinnande
- Personcentrerat förhållningssätt
- Lätta att använda
- Minimalt med underhåll
- Förhöjd livskvalitet för boende
- Minska användningen av psykofarmaka och lugnande läkemedel
- Avlastar för omsorgspersonal och anhöriga
- Kan köpas av både privatpersoner och av omsorgspersonalen.
Många av dessa effekter är kartlagda i flera studier av forskare världen över. Läs mer om forskning som finns.
Citat från personal ifrån Sverige
Svårt att välja ditt digitala terapidjur?
Tänk på personen eller personerna som ska ha det digitala terapidjuret. Vad gillar han/hon?
Vissa personer gillar hundar och andra katter och vissa gillar inte djur överhuvudtaget.
På Gotland fick varje avdelning 2019 minst en robothund och robotkatt per avdelning, så det fanns att välja det som passade bäst för var och en. Det är verkligen att rekommendera att valet ska vara personcentrerat. Vissa av de terapidjuren blev använda dagligen och på vissa håll blev de mindre frekvent använda.
Det är inte bara robotdjur för personer med demenssjukdomar, utan kan även fungera bra för kognitivt friska personer. Vi har många äldre personer som köper dem som sällskap och de är väldigt positiva.
Gun och robothunden
Filmen nedan kommer ifrån ett nyhetsinslag i SVT när robothunden Roffe flyttade in på äldreboendet Pjäsen i Visby på Gotland. Gun verkligen förälskade sig i sin robothund och det innebar för henne betydligt bättre sömn och mindre oro. Det är en verklighetstrogen hund som rör sig genom att vifta på svansen, vrida på huvudet vid tilltal och svara med olika ljud som en riktig valp.
Ingrid och lilla Hjärtat
Ingrid som är 90 år miste sin man för ett par år sen och lever sen dess ensam i en lägenhet och har alltid haft levande katter eller hundar i sin familj.
Hon har nu 3 robotkatter!
Beprövade och väl fungerande världen över
De digitala terapidjuren ifrån JoyForAll har sålt i över en halv miljon över hela världen. De började med en katt 2016 och kom sen med en hund året efter. 2022 kom sen de härliga fåglarna som hjälper till att påminna dig att ta rullatorn. Metakatten är en nyare produkt som kom första versionen 2022 och har sålts ett par tusen första året- Wera Welltech är en av de första i Europa som är återförsäljare av Metacat och det är nu den 4:e uppgraderade versionen vi har i sortimentet,
JoyForAll har fått prisbelönt erkännande:
- 4,7-stjärnigt betyg på Amazon.com med över 1000 recensioner
- Oberoende klinisk och akademisk forskning
- National Science Foundation Grant Award Vinnare
Det kommer fler nyheter framöver och vi lovar följa med i utvecklingen!
Inför robotdjur i er verksamhet
Det är många verksamheter som förvånas över hur fantastiska robotdjuren är för många personer. Man behöver uppleva det med egna ögon tror vi för att se den skillnad de kan göra.
Så förbättra dina kunders livskvalitet på tex äldreboendet och arbetsmiljön för personalen genom att göra en investering i digitala terapidjur.
Vi rekommenderar ett breddinförande med en gång där ni ser till att skaffa både hundar, katter och fåglar. Detta så det ska finnas valmöjligheter att kunna använda de djur som passar bäst för den enskilda personen. Det finns undersökningar som säger att de äldre hellre har hundar än katter.
Du kommer inte att ångra dig! Verksamhetsutveckling som det handlar om behöver inte vara komplicerat och svårt, att använda robotdjuren är verkligen välfärdsteknik när den är som bäst!
Privatpersoner köper till sig själva och anhöriga
Är du privatperson vill köpa ett digitalt sällskapsdjur såsom en robotkatt eller en robothund till en anhörig?
Då är du i gott sällskap. Våra vanligaste kunder är barn som köper till sina föräldrar. Vi har också många som köper till sig själva av olika anledningar. De finns de som arbetar mycket och lever ensamma men kan inte ha levande djur emn vill känna hur katten spinner. Även personer som inte kan ha levande djur tex Ingrid 90 år.
Ni behöver ingen specifik utbildning för att använda djuren. De är lätta att använda men köper du till en anhörig är viktigt du är med och ser reaktionerna och följer upp hur djuret tas om hand. Du kommer även få ett dokument med lite tips att tänka på vid köp av djuret som vi skickar till din e-post adress.
Utbildning för omsorgspersonal
Robotdjuren är väldigt enkla att använda och det kan göra stor nytta med en gång.
Vår erfarenhet är dock att det är viktigt att omsorgspersonalen jobbar personcentrerat och målmedvetet använder djuren på ett sätt som gör det ompimalt för den enskilde brukaren. Vi erbjuder därför utbildning av hela personalgruppen så ni kan få maximal nytta av de digitala terapidjuren.
Detta gör vi tillsammans med fantastiska Jessica på Hand Hund och Hälsa som erbjuder utbildning både på distans och på plats hos er fysiskt.
Forskning om robotdjur som terapidjur
Det finns många studier och forskning både internationellt och i Sverige vilken nytta dessa robotdjur kan göra för människorna som använder dem.
Vill poängtera att de passar inte alla, likväl som vissa inte tycker om levande djur så är det samma med dessa digitala terapidjuren. Viktigt att det används på ett individanpassat sätt.
Vi har samlat forskningsartiklar och resultat både internationellt och nationellt:
Kort summering är att användningen kan ge:
- Minskad känsla av depression, isolering och ensamhet
- Minskar beteendeproblem vid demenssjukdom klinisk och akademisk forskning
- Ger en engagerande upplevelse som lugnar personer utan användning av medicin
- Förbättrad kognitiv aktivitet och förmåga
- Hjälper till att ge en känsla av syfte
- Minskar vårdbördan för omsorgen (personal och familjemedlemmar)
Info om breddinförande på Gotland
Wera Welltechs grundare Fredrik var projektledare för projektet 3S (Stimulera Sporra och Sprida) i Region Gotland, som var ett projekt som skulle stimulera användandet av välfärdsteknik. Ett projekt som vann ett innovationspris och även fick stor uppmärksamhet nationellt tack vare det breda införandet av de digitala husdjuren från JoyForAll.
Under våren 2019 var det en testperiod då alla produkter inom projektet utvärderades, två av produkterna var robothundar och robotkatter. Dessa infördes direkt på alla äldreboenden. Varje demensavdelning fick en hund och katt, men även avdelningar med somatiska patienter fick testa och utvärdera dem. En undersökning genomfördes efter 2 månaders användning och i den sammanfattande rapporten nedan kan du läsa kommentarer om användning, hantering, nytta och erfarenhet, produktens styrkor, produktens svagheter och andra kommentarer.
De fina bilderna med kvinnan och robothunden på Katthammarsviks äldreboende är tagna av fotografen Anna Björkegren .
Rengöring av robotdjuren
En vanlig fråga vi får är går det att tvätta djuren?
Det går utmärkt att tvätta dem säger vi. De är precis som vanliga djur, man kan inte tvätta i maskin men för hand.
Tyvärr så är vissa rädda att djuren sprider smitta och vid covidutbrottet hamnade vissa robotdjur i förrådet. Det är otroligt synd tycker vi och har man den oron har man för få djur. Alla som har glädje av ett djur ska få ha det.
Vi lät ta fram en rengöringsinstruktion och ett rengöringskit. Följer man våra instruktioner kan ni använda djuren och vi garanterar att ingen smitta kommer spridas via djuren om rengöringsinstruktonera följs.
I vår webbshopp finner ni rekommenderade rengöringsartiklar.
Använd vår fina borste i arbetet och låt själva rengöringen och borstandet vara en del i terapin.
Vanliga Frågor och svar om robotdjuren
Det beror på hur ofta den används. Är batterierna på hela tiden så tar det ett par dagar tills batteriet är slut. Används den då och då och man stänger av batteriet emellan kan det dröja månader tills man behöver byta batteri.
Metakatten har uppladdningbart batteri och du kan enkelt ladda din metaCat med den medföljande kabeln av typ C. Anslut bara kabeln till din metaCat och en strömkälla så börjar den laddas. Det tar cirka 30 minuter för en full laddning, och du kan få upp till 11 timmars aktiv tid på en enda laddning.
Korrekt rengöring är viktigt för att säkerställa säker hantering och för att undvika att skada elektroniken.
För att rengöra ditt digitala husdjur läs rengörningsinstruktionen här.
Helst ska varje person ha sitt eget husdjur, men om husdjuren är i en miljö med flera användare rekommenderar vi att varje person tvättar och sanerar händerna före och efter användning.
Ja! Om du inte rör din katt/hund eller fågel på några minuter kommer den att somna. För att väcka honom/henne, ge den helt enkelt en försiktig klapp eller lyft upp den.
Ja. Under en kardborreklaff på magen på både robotkatterna och robothundarna finns en strömbrytare med ON, MUTE, OFF.
Fåglarna stängs av genom att hålla in och trycka på svansfjädern.
De är verklighetstrogna interaktiva husdjur skapade för att ge sällskap, lycka och nöje till dina åldrande nära och kära. De är verklighetstrogna, rörelsesensoraktiverade plyschdjur som är lurviga, vänliga följeslagare med väldigt lite underhåll som ser ut, känns och låter som riktiga katter och valpar. Och de är unika och prisvärda, realistiska och interaktiva animatroniska husdjur skapade för att tilltala åldrande nära och kära. Det är många som inte kan ha riktiga och levande djur, dessa digitala djur är bra för dem. De första digitala djuren som kom fick stor spridning inom demensomsorgen och bland första djuren av Paro, en robotsäl ifrån Japan.
Framförallt robotkatter har på senare tid blivit alltmer populära som ett innovativt och hjälpsamt tillskott inom demensvården. Dessa terapidjur kombinerar avancerad teknik med omtänksamhet för att ge äldreboenden och demenspatienter många fördelar.
En av de mest efterfrågade robotkatterna är den så kallade ”metacat”, en verklighetstrogen katt som rör sig och agerar som en riktig katt. Den har visat sig vara särskilt effektiv vid demensvård, där patienter kan ha glädje och välbefinnande av dess närvaro.
För äldreboenden har införandet av robotkatter visat sig vara positivt på flera sätt. Dels har de digitala terapidjuren visat sig vara en källa till glädje och lugn för de äldre. Dessutom kan de fungera som ett stöd för minnesstimulering och social interaktion. Robotkatter är utformade för att reagera på beröring och ljud, vilket hjälper till att aktivera minmemorian och öka det allmänna välbefinnandet för demenspatienter.
Wera Welltech och våra terapihundar ifrån JoyForall har också integrerats i demensvården. Dessa robothundar är verklighetstrogna och erbjuder samma lugnande närhet som en riktig hund. För de som är allergiska eller inte kan ta hand om en verklig hund, är dessa digitala terapidjur ett utmärkt alternativ.
En liknande teknik är de digitala terapikatterna som erbjuder samma lugnande effekt som en riktig katt. Dessa terapidjur är utformade för att minska ångest och stress hos äldre, särskilt de som lider av ångestrelaterade tillstånd.
Fördelarna med robotkatter i demensvården är många. De är ett utmärkt sätt att öka patienters livskvalitet genom att erbjuda sällskap och glädje. Dessa digitala terapidjur kan vara särskilt fördelaktiga för dem som inte kan ta med sina egna husdjur till äldreboendet. Det är känt att interaktion med djur kan minska stressnivåerna och öka känslan av välbefinnande, och robotkatter möjliggör denna möjlighet även för dem som kanske inte har tillgång till riktiga djur.
Slutligen är det värt att nämna att robotkatter och andra terapidjur inte bara gynnar de äldre utan även personalen och anhöriga. Dessa robotdjur minskar arbetsbelastningen och erbjuder en extra nivå av vård och stöd.
Sammanfattningsvis har användningen av robotkatter och andra terapidjur i demensvården visat sig vara ett värdefullt verktyg för att förbättra livskvaliteten hos äldre och demenspatienter. Deras närvaro ger glädje, lugn och stimulans samtidigt som de fungerar som en digital levnadsberättelse för att stödja minnesstimulering och social interaktion. Med fortsatt utveckling inom området förväntas dessa robotkatter bli ännu mer verklighetstrogna och integrerade i demensvården och äldreomsorgen.
Pälsen på JoyForAlls djur är gjord av polyester och akryl och alla material är 100 % syntetiska.
Metakatten använder endast material av högsta kvalitet som är säkra för alla användare, inklusive de med allergier. Pälsen är gjord av allergivänliga, hudvänliga material och själva leksaken är gjord av livsmedelsgodkänd silikon.
Vi får ibland frågan vilken robothund är bäst i test? Eller vilka interaktiva robotdjur är det bästa?
Vi bevakar marknaden och de som passar vår målgrupp bäst är de som vi jobbar med. Hunden är tex en verklighetstrogen hund som rör sig när man pratar med den. Katterna har beteenden som riktigta katter.
Paro sälen finns också och det kräver att certifiering vilket vi ännu inte gjort. Priset på den ligger tunt 50-60 tusen vilket gör att vi ser mer glädje i hundarna och katterna vi har.
Aibo är en robothund ifrån Sony, de har hittills valt att inte sälja dem i Europa. Kostnaden för den ligger runt 30 tusen.