Digitala upplevelser

Innehåll som aktiverar, väcker minnen och startar samtal

”Digitala Upplevelser” är en tjänst som underlättar att erbjuda personcentrerade upplevelser och aktiviteter via en TV, Yeti, surfplatta eller mobil. Det finns ”TV kanal för demenssjuka” och ett stort filmbibliotek anpassade för äldre och demenssjuka. Även bildspel, samtalslekar och andra upplevelser. Använd för att skapa lugn och ro, för att väcka minnen och starta samtal och få tips på säsongsbetonade aktiviteter. Skapa en aktivitetsplaner som passar just era boende på er avdelning.

Digitala Upplevelser
Digitala Upplevelser-logo

Väck minnen & samtal

Digitala Upplevelser ifrån VilMer är ett hjälpmedel i reminiscensarbete och en stor del av filmerna är gjorda speciellt för personer med demens eller andra former av kognitiv funktionsnedsättning. Det är lugna filmer med anpassad stimuli, som väcker minnen och startar bra samtal. Detta kan till exempel vara djur, hantverk, skandinavisk natur, etc. Något för alla att välja bland efter behov och intresse.

Nyhet hösten 2023 är att det finns ”Live TV” – en TV-kanal som visar filmer anpassade efter tiden på dygnet.  TV kanalen är perfekt som bakgrunds-TV, och kan användas för att skapa en lugn atmosfär på ett äldreboende.

Hur kommer man igång?

Digitala Upplevelser är väldigt lätt att komma igång med, appen laddas ner och ni loggar in med ett konto som ni får. För att säkerställa bästa möjliga uppstart håller vi en utbildning för personal och tillsammans har vi återkommande förvaltningsmöten där vi går igenom era behov, statistik på ert användande och nyheter.

Det görs aktivitetsplaner för varje månad som underlättar val av upplevelser och följer årstiderna och lämpliga aktiviteter. Det finns rekommenderade samlingar för tex ”Väck minnen och samtal”, ”Få lugn och ro”, ”Träning och rörelse” mm.

Inkluderas i Digitala Upplevelser:

Bidra själva och anpassa

Kommunen eller boendet kan bidra med egna filmer från till exempel hembygden, naturfilmer, gudstjänster eller bidrag från frivilliga. VilMer kvalitetssäkrar vilket gör att tillsammans hjälps vi åt att förbättra innehållet. 

Det är enkelt att bidra med filmer, bilder mm till Digitala Upplevelser. Fotografen har rättigheterna kring filmen och kan ladda upp den lika gärna till tjänsten som på tex Youtube. På Youtube dock har man inte kontroll över reklam och vilka filmer som kommer efter vilket kan få oönskade effekter,

Låt ungdomar få sommarjobb och filma efter de äldres önskemål. Engagera hembygdsföreningarna att bidra med innehåll för era äldre. Tillsammans kan vi hjälpa till med mer meningsfulla aktiviteter och göra det lätt för personalen att hitta lämpliga och anpassade upplevelser!

Över 100 kommuner

I Norge, Sverige och Danmark är det nu cirka 100 kommuner som använder tjänsten. Behovet att ha en trygg TV upplevelse som kan stå på och där ingen reklam eller nyhetsinslag kommer och skapar otrygghet och oro.  

Vi är igång i flera kommuner i Sverige och först ut var tex demensboendet Hattstugan på södra Gotland som ägs av Silvahemmet. I Staffanstorp används det på dagverksamheten som drivs av Forenade Care, i Göteborg och i Örebro. 

Under 2024 kommer vi starta på boenden i Stockholm, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Norrtälje, Mölndal, Sölvesborg, Halmstad och Norrtälje. 

Vi söker flera kommuner över hela landet! 
Kostnaden är mindre än kaffet och gör minst lika gott!

I Göteborg gjorde ett strukturerat test, ta del av deras slutrapport de gjort under testbädden AllAgehub. Nu efter 7 månader använder de dagligen tjänsten och under sommarmånaderna juni och juli har de sett 332 filmer!
Läs om Göteborg test här i nyhetsbloggen

Sen Göteborg startade har Sverige fått mer svenskt innehåll, flera TV kanaler, ny svensk förstasida mm.  Under 2024 kommer det komma flera nyheter, ta gärna kontakt för att få höra det senaste!

Televindu i användning
Digitala Upplevelser_webb
Färdiga samlingar gör det lätt att hitta anpassade upplevelser för ändmålet.
Aktivitetsplan
Exempel på aktivitetsplan för en avdelning

Det går klicka runt i gränssnittet och se innehåll och funktionalitet utan att logga in. För att spela upp upplevelserna eller komma åt sina egna samlingar behöver man logga in.
Besök tjänsten genom att klicka på knappen nedan:

Detta är en av flera tjänster ifrån VilMer som Wera Welltech arbetar för.
MinMemoria (Digital levnadsberättelse), VilMer VR och Digitala Upplevelser.
Alla tjänster bidrar till underlätta för mer aktivitet och att jobba personcentrerat.

Vill du ha en demonstration eller har frågor?
Vi håller gärna en gratis presentation för just er utan några förpliktelser.
Kontakta oss så bestämmer vi en tid.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå