”Digitala Upplevelser” från VilMer bidrar till meningsfulla aktiviteter i linje med de boendes intressen och lösningen förbättrar arbetsmiljön för vård och omsorgspersonalen. Det visar en undersökning gjord i Göteborg. Det framhålls att lösningen bidrar till förbättrad motorik för de boende, och ökad delaktighet och inflytande i val av verksamhet. 

Lösningen erbjuder hundratals filmer, spel och andra aktiviteter lämpliga för äldre och möjliggör att de får en bättre vardag på äldreboendet.

Digitala Upplevelser

Brist på organiserade aktiviteter

Boende på Grevegårdens vård och omsorgsboende i Göteborg ville ha mer organiserade aktiviteter, då det kan vara utmanande att åka på utflykter och delta i aktiviteter i närområdet.

Behovet de hade publicerades på hemsidan för regionens testmiljötjänst, AllAgeHub. Flera företag svarade på förfrågan, och föreslog sina olika lösningar för boendet. Valet föll slutligen på VilMers lösning ”Digitala upplevelser” som gör det enkelt att genomföra aktiviteter och hitta digitalt innehåll som är anpassat efter de boende och deras intressen. Lösningen kan erbjudas som en del av färdiga förslag på aktivitetsplaner som är anpassade till avdelningar och den enskilda brukaren.

Skapat frid och väckt goda minnen

Ett strukturerat test av lösningen genomfördes i februari och resultatet var mycket positivt.

Ann-Charlotte Arlbrandt, som är testledare på boendet, berättar att de boende sett på 158 olika filmer under den första veckan.
– Det var uppskattat att det fanns lugna filmer som var anpassade till målgruppen utan störande reklam, säger hon.

Många av filmerna väckte goda minnen från ”gamla dagar” och ledde till glädje och engagemang bland de boende.
— Filmer på husdjur och valpar bidrog till exempel till skratt och samtal om minnen av egna djur.

Digitale-Opplevelser_Produktet-i-bruk_3

Vidare användning framåt i Göteborg

I slutrapporten pekas flera skäl till varför Digital Upplevelser bedömdes som en framgång. Personalen uppskattade bland annat mycket att lösningen var lätt att förstå och använda. De är nöjda med att boendet kommer att fortsätta använda lösningen och de har infört den på alla avdelningar i huset.

Framöver kommer vi tillsammans med omsorgsboendet, kommunen och volontärer att utöka innehållsbiblioteket ännu mer, så att göteborgarna får mer personnära aktiviteter, upplevelser och mer glädje i sin vardag.

Om tjänsten

VilMer Digitala Upplevelser är en unik lösning som är speciellt anpassad för äldre användare. Den består av hundratals filmer, varav många är i kategorin ”slow-motion”, bildspel, samtalslekar och berättelser som underlättar personcentrerade aktiviteter. Lösningen innehåller många professionella råd och tips om filmer som passar för olika situationer och händelser som kan inträffa på ett äldreboende. Det finns till exempel kategorier med digitalt innehåll som hjälper till att väcka minnen, som är lämpliga för att skapa lugn på avdelningen och som kan användas i organiserade pass som rör träning och rörelse.

Att sätta upp en film med solnedgång och norrsken mot natttimmarna kan skapa en lugnare stämning på äldreboendet på kvällen. Att se filmer från förr skapar igenkänning och väcker minnen, och det blir lättare att skapa meningsfulla samtal tillsammans.

Digitala upplevelser från VilMer går att använda på tv, surfplattor och mobiltelefoner och mycket av innehållet lämpar sig även för att skapa trevliga aktiviteter när familj och vänner är på besök hos de boende.

Se film ifrån vård och omsorgsboendet i Göteborg:
https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/grevegarden/aktuelltarkiv/aktuelltsida/c0979c97-9ae5-449d-a146-6ed1eef5192a  
Slutrapport ifrån testet på AllAgeHubs hemsida:
https://allagehub.se/2023/04/21/nu-finns-det-nya-slutrapporter-fran-alingsas-och-goteborg-att-ta-del-av/

Webbinar 1:a juni 2023

Vi hade ett Webbinar den 1:a juni där testledaren Lotta ifrån Göteborgs stad delade med sig av sitt arbete, Lone som skapat aktivitetsdosetten berättade om vikten av aktiviteter och även en demo av tjänsten. 
Vill ni se den presentationen i efterhand?  Se den här

Vill ni ha en egen presentation boka det här!

 

elderly-man-is-using-a-digital-tablet-at-home

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå